Otázka k zamyšlení

čtvrtek, srpna 18, 2016


Už kolikrát jsem na tuto otázku narazila v různých publikacích (nebo aspoň na její varianty). Její podstata je zajímavá, donutí člověka se zamyslet nad svým životem, nad tím co skutečně chce. Nevím, jestli to je problém pouze Čechů nebo všeobecně lidí, ale často děláme to, co nás nebaví, jen protože se bojíme změn, bojíme se následků a nemáme dostatek síly udělat něco pro nápravu situace, která nám nevyhovuje. Protože je stokrát snazší remcat, než skutečně konat. Tato problematika je dnes označená jako "komfortní zóna". Však si zadejte do vyhledávače toto označení a počtěte si (mnohem zajímavější však bude hledání mezi anglicky psanými články - comfort zone). Ručím vám, že se na svět, a hlavně na váš život, začnete dívat jinýma očima.


Co kdybyste se nemuseli ohlížet na finance?
Co kdybyste mohli dokázat všechno, mít všechno?
Co kdybyste si mohli splnit své sny?
Co by byli vaše sny?
Co jsou vaše sny?

Ano, to je důležitá otázka, co si vlastně přejete? Co od života chcete? Co vás naplňuje? A jdete si za tím? Opravdu si plníte své sny a přání? Nebo jen lelkujete, truchlíte a sníte o lepším životě?

Žij každý den tak, jako by to byl tvůj poslední.


Život je příliš krátký na to, abychom časem plýtvali. Nekonečné odkládání činností a povinností, stále stejná fráze: zítra je taky den. Ano, zítra je, ale není náhodou i dnes? Co mám dnes tak důležitého na práci, že na to nemám čas? Je důležité si uvědomit, co je pro vás důležité a co nikoliv. Jestli to, co momentálně děláte, vás baví, naplňuje. Nemyslím hned zaměstnání/školu, stačí začít polehounku třeba u volnočasových aktivit. Rádi surfujete na netu? Koukáte na seriály? Hrajete hry na mobilu? A co vám to ve skutečnosti přináší? Je to k užitku? Teď nemyslím oddych a odreagování, to je samozřejmě potřeba, ale k tomu stačí půl hodina, hodina, nemusí nám to hned sebrat celý den. Chcete-li být produktivní, dosáhnout svých snů musíte za nimi především jít. Skoncovat s leností a přiložit ruku k dílu. Úspěch je založen na práci, vytrvalosti a sebezdokonalování. To jsou věci, které vám nikdo nebere, o ty se ochuzujete sami. To vy jste vaše největší překážka.

Chceš to? Máš na to!


A nemůže vás nic zastavit. Právě v tento moment máte vše potřebné k úspěchu. A nezaleží, jestli vám je třicet, nebo deset. Jestli máte vysokou, nebo jen učňák. Jestli máte dobrou práci, nebo studujete střední. A ano, přesně tak, ani nezaleží na tom, jestli máte momentálně peníze, nebo ne. Protože ty se najdou vždycky. A to není pouhá naivní myšlenka, to je realita. Je spousta možností přivýdělku. Nevyhovuje vám práce? Změnte ji - jobs.cz nabízí spoustu nabídek, které se dennodenně obnovují a mění (ovšem větší města = lepší pracovní příležitosti). Jste student? Najděte si brigádu - i v malém městě je po brigádníkách poptávka, stačí obejít pár obchodů a firem. Máte tvořivý talent? Využijte ho - je spousta portálů, kde můžete prodávat svou tvorbu (například na ruční práce je dobrý fler.cz, na grafické jaudělám.cz atd.).

Tak co z toho vyplývá? Že co kdyby je jen náš způsob, jak se vymluvit, jak něco odložit. Život máme ve vlastní rukou, jen my s ním můžeme manipulovat, měnit ho. Je zbytečné to nechávat na jiných, plynout s proudem, protože co nám to přinese? Kdo jiný ví líp, co přesně v hloubi duši chceme? Proto at máte sebenereálnější nápad/přání/cíl, nenechte se od nikoho znechutit, pokud to opravdu chcete, jděte si za tím! Udělejte pro to maximum - v tom tkví kouzlo úspěchu. I když cesta bude trnitá a nelehká, nepřestávejte. Kam by se člověk dostal, kdyby se pokaždé vzdal. Právě to, že se dokážeme překonat, nás posilnuje a posouvá dál.

Nikdy není pozdě začít.


Tak na co čekáte? Kdy by byla vhodnější doba na začátek, než je ted? Nepotřebujete ničí podporu, ve vás samotných je vše potřebné. Ani nepotřebujete věty typu "co byste dělali, kdyby peníze nehrály ve vašem životě roli". Nač se bláhově zamýšlet a snít, lepší je konat. Tak neváhejte a JUST DO IT!

(zdroj obrázku)

0 komentářů