Na skok za hranice - Bratislava

středa, března 08, 2017


O Bratislavě se zas tak moc nemluví a to bych řekla, že je docela škoda. Není to sice kdovíjaké velkoměsto, ani historicky to moc nedohání, ale i přesto má své kouzlo. Je poklidnější než Praha, turistika tu není tak značná, ale i přesto si najde své fanoušky a i její ulice skrývají spoustu zajímavých míst, které stojí za zmínku.

PREZIDENTSKÝ PALÁC (Grasalkovičův p.)


Začínáme zlehka a popravdě nejedná se o nic moc zajímavého, prostě palác ve kterém sídlí prezident. Ale Bílý dům je také turistickou atrakcí, proto by mohlo někoho zajímat i toto sídlo. Navíc my ho měli po cestě z ubytování, takže jsme kolem něho chodili prakticky pořád. 

BRATISLAVSKÝ HRAD




Nevím proč, ale architektura Bratislavského hradu mi přijde dokonalá. Jemný a přesto dominantní, opravdu krásná stavba. Navíc je z něj skvělý výhled na velkou část města v okolí Dunaje. Poskytuje i úkryt před zrychleným životem pod hradem, spoustu zákoutí a tichých míst.

SLAVÍN







Slavín je památník připomínající padlé vojáky ve 2. SV. Samozřejmě že má toto místo - jako každé podobného druhu - svá nepsaná pravidla, která automaticky dodržujete. Ale nejde zde pouzu o úctu, klid, jména a hroby. Už vlastně celý proces, kdy stoupáte do kopce, a pomalu se obklikami blížíte k cíly, má zvláštní atmosféru. Nehledě na to, že právě z tohoto vrcholu máte celou Bratislavu jako na dlani. Rovnou, vysokou a ne zrovna tak malou, za jakou jste ji považovali.




A co bylo naši odměnou? Výhled na hrad, slunce v zádech a ten nejskvělejší pocit při myšlence, že ty nekonečné schody jsme nemuseli šlapat v opačném směru.


SAD JANKA KRÁĽA




Jedná se o jeden z nejstarších parků střední Evropy a jeho návštěva vážně stojí za to. Což bych vlastně mohla říct u všeho, ale věřím, že právě zde se nejvíce lidí najde. Jednoho zajímá relax, druhého historický podtext, třetího příroda, čtvrtého architektura parků, pátého vizuální dojem. A v tomto parku si na své přijde každý z nich. Nemluvě o tom, že hned vedle se nachází Aupark, což je už důvod sám o sobě.

CENTRUM MĚSTA


Ukazatel směrů a vzdáleností alias Nultý kilometr. Do Prahy pouhých 290 km, ale třeba do Tokya už 2 124 km. 


Kromě Obchodné či radnice a podobně, můžete také narazit na místního Čumila, nebo rovnou o něj zakopnout. Prý vede na žebříčku nejvíce focených soch ve městě. Pro nás ale bylo větší atrakcí kluziště naproti Národnímu divadlu. Spojené s večerní procházkou a osvětlenou Bratislavou to byl kouzelný zážitek.

O NAŠÍ NÁVŠTĚVĚ:

Na závěr bych vám chtěla povědět pár základních informací o našem tripu do Bratislavy.

Byli jsme tam s přítelem v lednu roku 2016 (tudíž před rokem) a tímto bych vás chtěla navnadit na zimní cestování po městech, protože pokud budete mít štěstí na dobré počasí, vaše zážitky nemusí být tak zšedlé, jak se může jevit přiroda v zimních měsících.

Jeli jsme vlakem, což je asi nejlepší volba v porovnání ceny, rychlosti a četnosti spojů. Ubytováni jsme byli pouze na víkend klasicky přes booking.com. Byl to hostel s názvem: Freddie next to Mercury, který ale nabízel i apartmány, což byl právě náš případ. Ložnice, kuchyně, koupelna, balkon, všechno jen pro nás a to asi 15 min chůze od vlakového nádraží a 10 min do centra. Navíc za cenu 78 € (v přepočtu cca 2000 Kč pro dva na dvě noci). Proto pokud hledáte něco podobného, mohu vřele doporučit.


Na závěr bych vám chtěla dát gastronomický tip. Slovensko = halůšky, to ví každý, proto ani vy si nesmíte nechat ujít tento typický pokrm. A jestli si je chcete dát ve velkém stylu, doporučím vám restauraci Pulitzer. Ale raději s rezervací, v hlavních časech v ní může být zcela plno. 


Jaký je váš nazor na Bratislavu?
Ano či ne?
(Hot or not?)

Dejte mi vědět dole v komentářich :)

0 komentářů

Děkuji za vaše komentáře :)