Vánoční advent za hranicemi - Vídeň & Drážďany

pondělí, dubna 03, 2017

No dobře, po designový stránce to vypadá krapet vtipně, něco na způsob pejska, kočičky a dortu, ale no a co. Navíc ta metafora s pohádkou O pejskovi a kočičce vážně sedí a tahle úvodní koláž je můj a Kubův dort. Takže srdcovka a měnit ji prostě nehodlám ♥︎ 
Asi si říkáte, co mě to napadlo, psát o adventu v dubnu. Ale ono není zas tak marné naplánovat si něco dopředu, zjistit si informace, zajistit si dopravu a podobně. Samozřejmě momentálně je do Vánoc spousta času, ale ono to uteče rychle, proto pokud chcete letos zažít dobrodružnější předvánoční čas, třeba i spojený s nákupem dárků v zahraničí, čtěte dál. 

S přítelem jsme naši cestovatelskou vášeň započali právě ve Vídni. Byl prosinec 2015 a my jsme se chtěli vydat někam za hranice. Kamkoliv.  Jelikož jsem v té době ještě bydlela u rodičů, kteří bydlí v Pardubickém kraji, Vídeň byla nejbližším atraktivním městem. Plusem pro nás, že to vyšlo zrovna na druhý advent. 




V České Třebové jsme nasedli do vlaku a ten nás zavezl přímo do Vídně. Není to nic těžkého, jen si kupte jízdenku online předem a nezapomeňte si ji vytisknout. Co se týče dopravy v samotném městě, skládá se z metra (U-Bahn), tramvají a autobusů. Lístek platí na všechny způsoby přepravy i kombinovaně. Ale my jsme městskou dopravu využili pouze jednou a to metro při zpáteční cestě ze Schönbrunnu. Jinak jsme všude došli pěšky a ani nám to moc času nezabralo. Vídeň je menší než Praha.

Hotel Bianca - bohužel už není v nabídce na booking.com.
(2 noci pro dvě osoby nás přišly na 2 800 Kč.)



Po ubytování na hotelu, který jsme měli docela blízko vlakovému nádraží, jsme se pěšky vydali do Schönbrunnu. Cesta to byla daleká, asi 45 min, ale aspoň jsme si prošli neturistickou část Vídně. Bohužel večer měli schönbrunnské zahrady už zavřené, ale za tmy by stejně nebyly tak krásné. Za to před zámkem byly vánoční trhy - malé, klidné a s úžasnou atmosférou. Jako suvenýr si můžete zakoupit jejich hrneček (samozřejmě nepoužitý), který je pro každý trh většinou specifický - v Schönbrunnu to byl obrázek zámku, jinde vyobrazení Vídně, i na různé tvary jsme narazili, jako jsou boty apod. 





Karlskirche, jinak také kostel Svatého Karla Boromejského, na Karlplatze. Zde jsme se připojili k nějaké české skupince s průvodcem. Což je můj dnešní tip, zde jich tu seženete spoustu a také ve spoustě jazyků. My jsme takhle vystřídali několik skupinek a aspoň jsme se o památkách dozvěděli něco více. Proto neváhejte a tuto možnost vyzkoušejte, nemusíte se bát, všude je spousta lidí a nikdo ze skupiny si nevšimne, že jste také Češi a že tam nemáte co dělat.





Poté jsme chvilku vydrželi se skupinkou a prošli jsme si pár památek. Mimo jiné Sacherův hotel, císařský palác Hofburg s Motýlí zahradou a Parlament. Pak už jsme se oddělili, protože jsme se chtěli vydat jiným směrem. 






Celkově by se dalo říct, že hlavní památky jsou rozmístěné do kruhu, což má i své označení -Ringstrasse. Patří do ní i výše vyobrazené: dvě stejně vypadající budovy muzea naproti sobě svírající náměstí Marie Terezie, Vídeňská radnice a Dóm sv. Štěpána. Pro turisty to je samozřejmě nejlepší možná varianta, na "pár krocích" tu máte vlastně všechno. 

Navíc v adventní čas je to zde ještě více atraktivní. Trhů je tu totiž spousta a nejsou centralizovaná, což znamená, že snad u každé památky (zdůrazňuji slovo snad, není to podmínkou) jsou nějaké pořádané. Tudíž jich můžete vyzkoušet nespočet a kdykoliv dostanete žízeň, punch máte hned po ruce. 



To bychom to nebyli my, abychom si nechali ujít zábavní park Prater. Nespočet atrakcí různého adrenalinového stupně na jednom místě. Popravdě jsem nečekala, jak velký ten komplex je. A právě tady vzniklo naše pouto k této atrakci ⇧, o které jsme psala v článku o Londýně


Foceno přes zamazané okno vlaku. 
Další pro nás typická zastávka: UNO City. Prosklené výškové kolosy ze železa jsou srdcem moderní Vídně nad Dunajem. Původně jsme na tuto stranu města šli právě za tímto účelem, ale cestou přes řeku nás zaujal ostrov Donauinsel, který byl úplně úchvatný, avšak za tmy ne tolik atraktivní, a druhý den už na něj čas nebyl. 

▽  ▲   ▽  ▲  ▽

Plynule navážeme na Drážďany. Příběh cesty začal tak, že jsme s Kubou (přítelem) mému bráchovi k 30. narozeninám věnovali 2 vouchery z Kouzelného dědy na adventní jednodenní výlet do Drážďan z Prahy klasicky autobusem. Prvně bych vás chtěla upozornit na celý portál kouzelnydeda.cz, protože se podle diskuzí hemží samými podvodníky. I já jsem naletěla a koupila jsem vouchery na zájezd pořádaný cestovkou, která ani neexistuje. Jmenuje se Zájezdy po Evropě a ani vám sem nebudu dávat odkazy, pouze varování před nimi. Výlet byl pár dní před odjezdem zrušen, peníze mi nikdy nevrátili, komunikace žádná. Jediný slevový portál, který vám můžu s klidným svědomím doporučit, je slevomat.cz - nakoupila jsem přes něj spoustu voucherů různých druhů a nikdy jsem neměla problém s uplatněním a vše bylo přesně podle očekávání.

Každopádně zpět k zájezdu: nakonec jsme ještě v rychlosti nalezla jediný zájezd v téže datu jako předchozí zrušený od cestovky skytour.cz z portálu slevomat.cz. Domluva byla již blesková a rovnou jsem místo dvou zmiňovaných voucherů pro bráchu vzala i dva pro nás s Kubou. Kdyby teda bylo zcela po našem, jeli bychom do Drážďan vlakem, ale že to byl dárek a chtěli jsme jet s nimi (navíc i cenově to vycházelo levněji, zhruba 350 - 400 Kč pro jednoho), tak jsme to řešili přes cestovku. Co nás ale odrovnalo, bylo, když jsme přijeli na Hlavní nádraží, a nahoře u staré budovy, kde byl sraz, bylo od jedné cestovky vysíláno 7 autobusů do Drážďan plus další od jiných společností. Takže výsledně to na trzích vypadalo tak, jako by se tam sjela půlka Evropy.

Omlouvám se předem za nekvalitní fotky, v tom davu se ani nedalo fotit. 






Ale musím říct, že organizace zájezdu byla výborná, žádné zmatky a naše průvodkyně byla úplně skvělá, už cestou nám říkala, co můžeme vidět z okna, a jakou to má historii. Prošli jsme si s ní i malou část Drážďan, ale pak jsme se odpojili, a šli si město zkoumat sami. Jelikož bylo za války z většiny vybombardováno, moc historických míst tam nezbylo. Ale památkáři se snažili a zrekonstruovali, co se dalo. Nejvýznamější památkou je Zwinger, který je opravdu honosný a docela lituji, že jsme nešli dovnitř. 



Víc k Drážďanům asi ani nemá cenu říkat, zkrátka jsme se pak vydali na trhy, spoustu toho nakoupili a ochutnali. Hned v centru je i Primark, takže jsme zavítali i tam a o nákup dárků i nedárků nebyla nouze. Jen tedy tento nápad měla asi většina a fronty tam byli půlhodinové. Orientačně pokud byste měli zájem o nákupy v Primarku, od vlakového nádraží je vzdálen asi 10 - 15 minut chůze. 

Pokud bych měla ale tato dvě města porovnat, víc se mi líbil advent ve Vídni. Samozřejmě nelituji výletu do Drážďan a nehaním ho, protože to byl první výlet do zahraničí, kde jsem byla s Kubou a zárověň i se svou rodinou. Avšak budu objektivní: vídeňské trhy měly větší kouzlo. Všude bylo méně lidí, trhy nebyly centralizované, tudíž se i lidi rozprostřeli a nebyla to hlava na hlavě. Navíc i samotná Vídeň mi přišla atraktivnější, je v ní více památek a míst, kde se člověk může kochat. 

Celý článek bych zakončila pár otázkami, protože co je lepší než tip ze zkušenosti. 
Co vy a advent v zahraničí? Jezdíte se někam podívat?
A jaké destinace doporučujete vy?

Dejte mi vědět dolů do komentářů. Děkuji a loučím se :)
⇓  ⇓  ⇓

0 komentářů

Děkuji za vaše komentáře :)